Stara piosenka:)
Zna może ktoś taką piosenkę? Oto kawałek tekstu:
Spodnie krótkie niczym gacie tłusta plama na krawacie marynara po kolana oto wygląd chuligana przed wysokim trybunałem chuliganek sobie staje sędzia pyta go laskawie coś pan robił na zabawie. :)
Spodnie krótkie niczym gacie tłusta plama na krawacie marynara po kolana oto wygląd chuligana przed wysokim trybunałem chuliganek sobie staje sędzia pyta go laskawie coś pan robił na zabawie. :)
Zmieniony przez Marta1996
Aby dodać odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedzi
Słowa które przytoczyłaś pochodzą z tzw. 'hymnu dziewczyn', istnieje również, tzw. 'hymn chłopaków'. Natomiast nie spotkałem się osobiście z utworem skomponowanym pod te słowa.
Pozdrawiam.
tzw. hymn dziewczyn to tylko fragment całego utworu. Ja znam go z początku lat 80tych, sądząc po treści i okolicznościach, tekst jest bardzo stary. Brzmi to jak utwór jakiegoś kabaretu. Zabawa pod krawatem i w marynarce to jeszcze lata 80te XXw, ale walc był popularny w połowie XIX wieku. To moja wersja:
Tłusta plama na krawacie, spodnie długie niczym gacie, Marynara po kolana, oto wygląd chuligana. Raz chuligan stął zuchwale przy najwyższym trybunale, sędzia pyta go łaskawie, coś pan robił na zabawie?
Tańcowałem z panną walca, facet deptał mi po palcach. Ja mu słówko, on mi słowo, więc ja wtedy, przepisowo: Raz po szczęce, raz po głowie, przyjechało pogotowie, Pogotowie się wtrącało i za swoje też dostało.
Dalej jest fragment, którego nie znam i rytmicznie kompletnie nie pasuje do melodii, jaką znałem. Znalazłem go w necie:
Aż się zjawił sam pan władza, zaczął krzyczeć i przeszkadzać, załatwiłem go nożykiem teraz leży pod śmietnikiem. Cztery szafy poszły w miazgę dwóch złamało obojczyki, jeden gibnął biedaczysko i to chyba było wszystko.
albo: nagle przyszedł pan władza, i okropnie krzyczał i przeszkadzał, cztery szafy, dwa stoliki, trzem złamałem obojczyki, a ten czwarty biedaczysko, zmarł w szpitalu, i to, wszystko.
Moi koledzy w podstawówce to śpiewali.