Stara piosenka disco, funk
Kinga_19
Użytkownik
Mam dla Was dość trudną zagadke. Ostatnio słysząc kawałek Davida Guetty- Would I lie to you przypomniała mi się dość stara piosenka z gatunku bodajże takiego starego disco, funku. Piosenkę tę przypomniał mi sam początek kawałka Guetty-ten moment z gitarami. W poszukiwanej piosence o ile sie nie mylę bylo słychac damski chórek. Niestety tylko tyle pamiętam, lecz sama piosenka wydaje mi się dość charakterystyczna. Liczę na waszą pomoc! :D
Aby dodać odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedzi
Jeśli to nie o cover starej piosenki Charles & Eddie "Would I Lie To You?" chodzi, to kojarzy mi się to z Jamiroquai np. "Cosmic Girl"
Nak utwór bardzo zbliżony, lecz jeszcze nie to. Przejrzałam inne utwory tego artysty i chyba najbardziej podobny do poszukiwanego to Little L. Lecz w dalszym ciągu wydaje mi się że w nurtujacej mnie piosence słyszałam jakieś damskie wokale :p ale dzięki wielkie za chęci! :)
na pewno stary ? nie chodzi ci o Daft Punk i Get Lucky ?
Get Lucky znam doskonale. Tak samo jak orginalna wersję Would I lie to you. Piosenka (z tego co na youtubie patrzyłam) może pochodzić z ok 1990 roku. Nie znalazłam tej której szukam lecz wiele innych podobnych do niej utworów. Jest to taki typowy disco funk. Liczę że w końcu ktoś mi pomoże :)
Edit: pod kątem muzyki bardzo jest podobna do Jamiroquai- Little L. Lecz jak wyżej napisałam w mojej słychać damski wokal (wokale)
Refresh
może coś od sophie ellis bextor?
Nie jest to mój rodzaj muzyki, ale myślę że dlatego mogę podejść nieschematycznie do tematu :). Coś czuję, że to nie disco funk. Druga propozycja która mi się kojarzy, biorąc pod uwagę czas i sugestię, że to kobieta to: Kayah "Córeczko"
Gigukulu niestety to nie Sophie, przeglądałam na yt (no chba że coś pominelam ale jakoś mi nic nie pasowało) Nak Kayah to zupelnie inna bajka, tamta była na 100% zagraniczna i na 100% byl to typowy disco funk z lat 90 bardzo podobny do tego, który wyżej w linku zamieściłam. Tracę trochę nadzieje że uda mi się to znaleźć ale bede walczyć do końca :)
a może christina aguilera i missy elliot- car wash? albo coś w tym kierunku?
Nieeee, zupelnie nie to :(
To strzał z innej mańki: Deee-Lite "Groove Is In The Heart"
Może chodzi po prostu o oryginał, czyli Charles & Eddie - Would i lie to you?
Są lata 90-te, jest chórek, jest funk ;)
Nak trochę inne klimaty :p GracPOZ wyżej pisałam że znam orginalna wersję :D
Podejrzewam, że może to być ten francuski zespół który wtedy był na topie i tak grał. Tak, śpiewali po angielsku, niestety nazwa wyleciała mi z głowy. Może ktoś inny skojarzy.
Dam jeszcze inną propozycję, jednak jest ona strasznie stara - ale może to była jakaś nowsza wersja tego.
Chodzi mi o Chic - Le Freak