Witam! Poszukuję piosenki, którą słyszałam tylko raz w życiu, w wakacje 1986 roku. Jedyne, co zapamiętałam, to rytmiczne dźwięki skrzypiec, takie porywające do tańca. Piosenka raczej z gatunku pop, disco. Mało informacji, ale więcej nie pamiętam. Może ktoś kojarzy...
No właśnie, mało informacji, bo mało pamiętam ... Faktycznie, nie jest to Come on Eileen, ale rytm podobny. Piosenka raczej zagraniczna, bardziej pop, niż Italo Disco, w stylu lat 80. Skrzypce były bodajże głównym motywem. Raz jeden słyszałam ją na dyskotece. I tylko tyle mogę powiedzieć. Dzięki za zainteresowanie.
Nie, to nie ta... RRob, a żebym ja to wiedziała... Problem w tym, że oprócz tych skrzypeczków nic więcej nie pamiętam. Wiem, sprawa beznadziejna, ale musiałam spróbować
Odpowiedzi
Troche mało informacji, ale spróbujemy. To disco to takie italo disco czy bardziej w stylu Eruption czy Boney M?
Poza tym rok powstania nagrania mógł być wcześniejszy.
Tak na gorąco ze skrzypcami oraz wcześniej niż `86 to pierwsze co mi się nasunęło to
Dexys Midnight Runners - Come On Eileen
zapewne pudło, ale przynajmniej jedno będzie z głowy. Piosenka po angielsku? Nie po polsku?
polska/zagraniczna ?
No właśnie, mało informacji, bo mało pamiętam ... Faktycznie, nie jest to Come on Eileen, ale rytm podobny. Piosenka raczej zagraniczna, bardziej pop, niż Italo Disco, w stylu lat 80. Skrzypce były bodajże głównym motywem. Raz jeden słyszałam ją na dyskotece. I tylko tyle mogę powiedzieć. Dzięki za zainteresowanie.
Te skrzypce mi się kojarzą z Soul II Soul - Back To Life (However Do You Want Me), ale co prawda jest to rok 1989 nie 86.
Dzięki, ale to nie ona... Tamta w 1986r już istniała, no i była szybsza
a śpiewał tam ktoś? mężczyzna, kobieta? czy było to jedynie instrumentalne, jak Vanessa Mae w latach 90tych?
jeszcze mi sie przypomniało
Slade - Run Runaway
Nie, to nie ta... RRob, a żebym ja to wiedziała... Problem w tym, że oprócz tych skrzypeczków nic więcej nie pamiętam. Wiem, sprawa beznadziejna, ale musiałam spróbować
Może Madonna - Papa Don't Preach? Zgadzałyby się skrzypce i rok 1986, ale to było tak znane że raczej byś słyszała to więcej niż raz
Tak, słyszałam, ale dzięki
A może Kate Bush - "Jig of Life"?
Dzięki, niestety to nie ta ...
może to nie były skrzypce, a syntezator imitujący ten instrument?
coś w stylu OMD - Maid of Orleans?
To bardzo możliwe, ale i tak nic mi nie przychodzi do głowy...
Moze Bielyje rozy?
Nie, ją słyszałam często, ale dzięki